Testamente & Ægtepagter 

Forebyg konflikterne

TESTAMENTE


Et testamente kan forebygge uenigheder mellem de efterladte. De fleste kan med fordel oprette et testamente, også selv om man er gift og kun har fællesbørn. I den situation vil man kunne sikre, at den længstlevende får mest muligt, sådan at børnene først arver, når længstlevende er død. Der kan være mange fordele ved at undlade at sidde i uskiftet bo. Herudover er der mange situationer, hvor det er vigtigt, at man opretter et testamente. Du kan læse om de typiske situationer nedenfor.

 

UGIFTE SAMLEVENDE

Er I ugifte samlevende, arver I ikke automatisk hinanden, med mindre der er oprettet et testamente. Det gælder uanset, hvor længe I har levet sammen.

Hvis I har børn sammen, betyder det, at børnene arver alt efter hver af forældrene. Konsekvensen kan være, at den længstlevende af jer kan få problemer med at blive boende i familiens bolig, når førstafdødes børn eller førstafdødes forældre, hvis der ikke er børn, vil skulle arve alt efter førstafdøde. Ejer I som samlevende en ejendom sammen, bør I derfor overveje, om I f.x. skal arve hinandens halvdel af ejendommen i tilfælde af dødsfald.

   

ÆGTEFÆLLE

Som nævnt ovenfor kan ægtefællen sidde i uskiftet bo, hvis I kun har fællesbørn. Det fastholder imidlertid ægtefællen på en sådan måde, at ægtefællen ikke har fuld rådighed over boet og ikke kan gifte sig igen. Endelig har det nogen skattemæssige konsekvenser at sidde i uskiftet bo. Det anbefales derfor, at der oprettes et testamente, hvor der testeres mest muligt til den længstlevende ægtefælle.

Har I hver jeres børn og måske også fællesbørn, kan I som udgangspunkt ikke sidde i uskiftet bo, og det er derfor særligt vigtigt, at der oprettes et testamente. Ellers vil ægtefællen skulle udrede et større beløb til førstafdødes børn.

    

ÆGTEPAGT

En ægtepagt er en aftale, der er indgået mellem jer som ægtefæller om, hvilke dele af jeres formue, I ønsker delt ved skilsmisse. Vi har stor erfaring med at oprette ægtepagter. Hvis der er bestemte aktiver eller værdier, som I ikke ønsker at dele ved separation/skilsmisse og/eller død, skal der oprettes en ægtepagt om særeje. Ægtepagten kan også bruges til at sikre hinanden i tilfælde af dødsfald, således at der tilgår længstlevende mest muligt.

Endvidere kan I ved en ægtepagt indgå aftaler om deling af jeres pensionsopsparinger.

En ægtepagt skal underskrives personligt af jer begge og tinglyses i Personbogen for at være gyldig. Det frarådes, at I selv udarbejder en ægtepagt, idet der er temmelig komplicerede regler for, hvad man kan aftale i en ægtepagt, ligesom konsekvenserne af en ægtepagt kan være uoverskuelig for jer.

Hvis I udarbejder en ægtepagt uden advokatbistand, risikerer I, at aftalen bliver ugyldig, eller at aftalen får en anden virkning end tilsigtet.

HVORNÅR KAN EN ÆGTEPAGT VÆRE RELEVANT

En ægtepagt skal tilpasses jeres konkrete situation. I følgende tilfælde skal I særlig være opmærksomme på, at der skal oprettes en ægtepagt:

  • hvis en af jer har en betydelig gæld
  • hvis der er stor forskel i størrelsen af jeres formuer
  • hvis en af jer har udsigt til udbetaling af en større arv fra forældre eller andre
  • hvis en af jer ejer en selvstændig virksomhed eller et selskab
  • hvis I ønsker at dele jeres pensioner lige i tilfælde af skilsmisse
  • hvis I har børn fra hver jeres forhold, og I ønsker at sikre hinanden bedst muligt
  • hvis I ønsker, at jeres børn skal arve mest muligt i stedet for at I arver hinanden

Hvis I er i tvivl om, hvorvidt I skal oprette en ægtepagt, opfordres I til at henvende jer. Under en gratis indledende telefonsamtale, vil vi som regel kunne vurdere, om I har brug for en ægtepagt.

DET GODE TESTAMENTE

Vi samarbejder med Det Gode Testamente. Det Gode Testamente er et samarbejde mellem 33 velgørende organisationer, der er gået sammen for at gøre det nemmere for dig, der overvejer at testamentere til velgørenhed. På www.detgodetestamente.dk kan du få inspiration og viden samt læse om muligheden for at få tilskud til oprettelsen af testamentet.

Når alting går godt har ingen lyst til at tænke på, at det en dag kan slutte. 

Undgå fremtidige konflikter

Bliv kontaktet og hør mere

Inger Højbjerg Christensen

Advokat (H) 

 

Christina Ruby

Advokat 

 

Når du udfylder formularen accepterer at blive kontaktet af os. Læs vores betingelser her.